Csibék

Bábolna Brojler Kft. <=>Naposcsibe márkabolt Kecskemét

Elöljáróban annyit, hogy nem elég a csibék megválasztásához magas igényeket támasztani, hanem megfelelő szakértelem kell a felnevelésükhöz is. A következő oldalakon ehhez próbálunk meg segítséget nyújtani.

A csibék származásával, és fajtáinkkal szemben támasztott igényekre Bábolna neve a garancia. Naposcsibe állományunkat kizárólag a Bábolna Brojler Kft.-től vásároljuk.

Ezeket a csibéket

 • szállítjuk, valamint
 • áruljuk
 • naposcsibeként
 • előnevelt csibeként
 • jérceként, és
 • vágócsirkeként.
 • Mi már 45 éve foglalkozunk csibékkel, így hát bátran állíthatjuk hogy a csibenevelés kapcsán megfelelő tapasztalatokra tettünk szert. Ezeket a tapasztalatokat szeretnénk megosztani Önökkel, hogy még eredményesebb legyen az Önök munkája, s ezen keresztül a miénk is. 


  Fajtatájékoztató

  Gazdaságos hús- és tojástermelés Bábolnai baromfihibridekkel.

   

  BÁBOLNA Arbor Acres
  Húshibrid naposcsibe

  A BÁBOLNA ARBOR ACRES a világ legelterjedtebb húshibridje. Fehér tollazatú, nyugodt vérmérsékletű, igen jó húsformákat mutató, gyors fejlődésű hibrid.

  Megfelelő tartós és intenzív takarmányozás esetén 6-7 hetes korra akár 2,0 - 2,5kg közötti vágási tömeget is elérnek, mindössze 4,4 - 6 kg takarmány felhasználásával, mely teljesítménnyel magasan kiemelkedik az eddig tartott fajták közül.

  A kiváló növekedési erély kibontakoztatásához biztosítani kell az állatok részére a megfelelő takarmányt, ami legalább 20%-os nyersfehérjét tartalmaz.

   

  BÁBOLNA Tetra-H
  Kettőshasznosítású naposcsibe

  A BÁBOLNA TETRA-H (háztáji) hibrid színes tollazatú. A zsemleszín mellett előfordul benne többféle szín is a fehértől a búzabarnán keresztül a fekete farktollakig. Változatos színével a baromfiudvar "ékszerévé" válhat.

  Nyugodt vérmérséklete, kiváló szervezeti szilárdsága, kedvező takarmányértékesítése, valamint a fenti értékből következő gazdaságos termelése révén a BÁBOLNA TETRA-H különösen alkalmas a háztáji gazdaságok "hagyományos-parlagityúkféléjének" leváltására.

   

  BÁBOLNA Harco
  Háztáji naposcsibe

  A BÁBOLNA HARCO fekete színű naposcsibe. A jércék tollazata döntően fekete marad, de a barna szín is előfordul főleg a mell és nyak környékén. Középnehéz testű, nagy ellenálló képességű, barna színű tojást termelő fajta.

  A kakasok tollazata, a hazánkban kedvelt kendermagos. Szilárd szervezete, kedvező sárga bőrszíne, tartási körülményekre kevésbé érzékeny volta miatt kifejezetten háztáji tartásra javasoljuk. Külterjes viszonyok között is 12-14 hetes korára 1,6-1,7kg jó minőségű, ízletes leveshúst állít elő.

  BÁBOLNA Tetra-SL
  Tojóhibrid naposjérce

  A barna tollazatú, barna héjú tojást tojó BÁBOLNA TETRA-SL tojóhibridek hosszú ideje a világ élvonalába tartoznak.

  Jó ellenálló képessége, nyugodt vérmérséklete, kiváló genetikai képessége gazdaságossá és jövedelmezővé teszi mind nagyüzemi, mind háztáji tartásukat.

  Elsősorban nagy tételben, piaci tojástermelésre termelő megrendelőinknek ajánljuk ketreces vagy mélyalmos tartástechnológiához, de alkalmas kis mennyiségben, hagyományos baromfiudvarban történő tartás mellett a család tojásigényének ellátására is.
  A csibéket marek-féle vakcinával oltva, és fertőző bronchitis ellen vakcinázva forgalmazzuk.


  Fontosabb termelési mutatók

    Tetra-H Harco Tetra-SL
  Tojástermelés kezdete 21 - 22hét 19 - 20hét 20 - 21hét
  Kakasok testtömege 14 hetes korban 1,8 - 1,9kg 1,6 - 1,7kg 1,6 - 1,7kg
  Jércék testtömege a tojástermelés kezdetén 2,1 - 2,4kg 1,6 - 1,7kg 1,7 - 1,8kg
  Jércék testtömege a tojástermelés végén 2,8 - 3,2kg 2,0 - 2,1kg 2,2 - 2,4kg
  Tojástermelés 52 hét alatt 230 - 250db 300 - 312db 285 - 295db
  Átlagos tojástömeg 60 - 62g 64 - 65g 64 - 65g
  Napi takarmányfogyasztás a tojóidőszakban 125 - 135g 15 - 125g 120 - 125g

   


  Néhány tanács naposcsibék fogadásához

  Naposcsibét telepíteni csak kellően előkészített férőhelyre ajánlatos. A telepítést megelőzően száraz, majd nedves takarítást kell végezni. Minden alkalommal alaposan ki kell fertőtleníteni. A helyiség mentes legyen kórokozóktól (baktériumok, penészgombák), mivel a fertőzöttség megnöveli a naposkori elhullást. Ezt követően végezhetjük a bealmozást nedvszívó anyaggal (szecskázott szalma vagy forgács).

  Napos korban a csibék hőmérsékleti igénye magas. A problémamentes fejlődéshez feltétlenül 32 - 34°C hőmérséklet szükséges az első napokban. Heti csökkenés 3°C. A 4 - 5. héttől kezdődően a hőmérsékleti igény csökken, de még ekkor is szükséges a 20 -21°C. Zárt tartás esetében az ammónia és egyéb káros gázok, ill. magas pára képződését szellőztetéssel kell megszüntetni.

  Megfelelő tömeggyarapodás, illetőleg a későbbi tojástermelés érdekében, ha zárt, vagy félig zárt a tartás, az alábbi telepítési sűrűség javasolt:

  • 1-10 hét: 1m2 nevelési felületre 16-18 csibét telepíthetünk.
  • 10 hetes kortól a kakasok kivágása esetén a megmaradó jércék részére nagyobb terület áll rendelkezésre, és így megvalósul ugyanazon férőhelyen 1 m2-re a kb. 8-10 db-os sűrűség.
  • Tojóidőszakban, kezdetben 1m2-en 7-8 tyúk, későbbiekben 5-7 tyúk tartása ajánlott.

  Gyakori, hogy háztáji baromfitartásban fele arányban tápot, fele arányban pedig szemes takarmányt, gabonadarát, vagy melléktermékeket etetnek. Az ilyen jellegű takarékos takarmányozás TETRA-H esetében megvalósítható, de az alábbiakra ügyelni kell:

  Az első 3-4 héten lehetőség szerint csak tápot etessünk, és fokozatosan álljunk rá a gyengébb keverékre. Tojóidőszakban az ásványi anyagok, elsősorban mész pótlásáról gondoskodni kell, részben szemcsézett mészkővel, részben a kereskedelemben kapható ásványi kiegészítőkkel.

  Hibridjeinkkel, és szaktanácsainkkal reméljük, hozzá tudunk járulni, hogy gazdaságában több eredményt érjen el. Sikeres csirkenevelést kívánunk Önnek. 


  Gyakran feltett kérdések

  Itt olyan kérdésekre olvashat választ, amit gyakran feltesznek nekünk, vagy feltennének de nem teszik. Hogy miért nem? Talán azért mert hát "csirkét nevelni mindenki tud", vagy mert már "tavaly is sikeresen neveltem csirkét, miért ne sikerülne idén is", esetleg azért mert "jajjj hát nem is tudom, hogy is kérdezzem meg"?!?

  Most tehát következzenek azok a kérdések, s válaszok amelyeket mindenki figyelmébe ajánlunk, legyen az profi csirke nevelő, vagy egy kezdő aki csak próbálkozik. (Apropó "profi csirkenevelő", olyan nincs is! Higgyék el nekünk. kisebb-nagyobb hibák mindenkinél előfordulnak; Önöknél, s néha még nálunk is!!!)

  Hát akkor íme a kérdések, s a válaszok:

  • Tavaly is csirkéket neveltem az ólban, ugye az idei csibéknek sem lesz semmi bajuk ugyanott?

  A tavalyi siker sajnos nem garancia az ideire. Az ólat csak megfelelő előkészületekkel teheti ismét alkalmassá a csibék fogadására. A trágya eltakarítása után tisztítani, majd alaposan fertőtleníteni kell...

  • Az ólat kimeszeltem, megfelelő fertőtlenítés ez?

  Sajnos manapság egyre gyakoribbak az olyan kórokozók, amelyeket a meszeléssel nem tud az ólból kiirtani. Ha ezek a kórokozók nem jutottak be az ólba, természetesen elég a meszelés; de ha mégis...

  Célszerű tehát meszelni, de emellett javasolt erélyes, és speciális (kokcidiózis, orsóférgesség elleni) fertőtlenítőszerek alkalmazása is .

  • Amíg le nem vágom a kiöregedett tyúkokat, addig az új csibék mellett, esetleg azokkal közösen tartanám őket. Ugye ez nem baj, mert hát csirke-csirke?!?

  Csirkének valóban csirke mindkettő, de ahogy a csecsemőket óvni kell a nagyvilág veszélyeitől, éppúgy a kiscsibéket is óvni kell a nagyoktól. Különböző életkorú csirkéket soha ne rakjon közös ólba! Ha mindenféle képen egy ólba kell rakni őket (Amit még egyszer hangsúlyozunk: lehetőleg kerüljön el!), akkor válassza el őket, s még alaposabban figyeljen a takarításra, tisztításra, fertőtlenítésre!

  A különböző életkorú csibék külön helységben való tartásának okai a következők:

  1. A fiatal csibék (legyenek azok naposak, vagy előneveltek) mindennemű fertőzésre sokkal érzékenyebbek.
  2. A csibék hőmérsékletigénye az életkor előrehaladtával jelentősen változik, a naposcsibéké 32-34°C, az előnevelteké 27-30°C, az öregeké pedig 21°C.
  3. Az öregek elkezdik "verni" a kicsiket, hisz ők sem szeretik ha a jól megszokott környezetükbe kis betolakodók jelennek meg.
  • Csak 10 percre lakok innen, ennyi idő alatt - az úton - ugye nem fáznak meg a csibék?

  De. 10, sőt akár 5 perc is elég ahhoz hogy a csibék megfázzanak. Főleg télen kell figyelni, hogy szállítás közben ne hűljön ki a doboz amibe a csibéket viszi, de ősszel és tavasszal is fennáll ez a veszély. Szerezzen be magasabb dobozt, s takarja le pléddel, így a csibék nem fulladnak meg, ugyanakkor a hideg levegő sem éri közvetlenül őket.

  • A naposcsibék óljában én ingben sem fázok, ugye akkor a csibék sem?

  Naposcsibék között az embernek nemhogy nem szabad fáznia, de még fürdőruhában is igencsak melegnek kell érezni a levegőt. A naposcsibék hőigénye igen magas, 32-34°C. Ha nincs hőmérője, igen egyszerűen meggyőződhet arról, hogy a csibék számára megfelelő-e a hőmérséklet: figyelni kell a csibék viselkedését. Ha összebújnak, vagy a fűtőtest közelébe egy kupacon vannak, akkor fáznak; ha pedig elterülnek és a sarokba bújnak akkor melegük van.

  • Naponta többször is megnézem a csibéket, jól érzik magukat, ugye így nem fázhatnak meg.

  Nagyon fontos, hogy naponta többször is megnézze a csibéket; de éppoly fontos, hogy éjjel is rájuk nézzen! Ha Ön fázik az éjjel, föntebb veszi a fűtést, vagy magára húz még egy takarót; a csibék azonban a fűtést nem tudják szabályozni, sőt takarójuk sincs. Lehetőleg egy-egy hajnali időpontban nézzen mind a napos, mind az előnevelt csibékre, hogy fáznak-e; vagy szerezzen be egy minimum-maximum hőmérőt és akkor nem érheti meglepetés.

  • Az előnevelt csirke ugye már nem fázik meg?

  Az előnevelt csirkét sem szabad még tyúknak tekinteni! Hőigényük 27-30°C. Hideg időben -főleg éjjelente- rájuk is ráfér a fűtés.

   

  Amennyiben Önnek is van kérdése, írja meg nekünk!

   

  Fehér | Fehér technológia | Sárga | Sárga technológia | Harco | Harco technológia | TSL | TSL technológia

  Fel | Történet | Csibék | Letöltés | Szállítás | Rendelés | Mezőgazdaság | Sajtó | Elérés
   


  H&H Csibe Kecskemét
  www.HegeNet.hu/farm
  Pötty Pötty
  Bábolnai Naposcsibe Márkabolt Hegedűs Zsolt
  Bábolnai napos-, előnevelt csibék, jércék Mezőgazdasági vállalkozó
  6000 Kecskemét, Talfája 19. 6000 Kecskemét, Hegedűs köz 2.
  Rendelés: Orlik Dóra 06 20 / 227 00 44 Tel: 06 20 / 941 55 40
  Pötty  Pötty  Pötty